Można zamawiać Surface
16 października 2012, 17:22Microsoft zaczął przyjmować zamówienia na tablet Surface z systemem Windows RT. Początkowo urządzenie będzie dostępne w trzech wersjach
Latawcowy monitoring
16 października 2012, 10:03Xiaowei Wang i Sibel Deren Guler to amerykańskie studentki, które wpadły na pomysł, by wykorzystać zamiłowanie Chińczyków do latawców do monitorowania jakości powietrza nad Pekinem.
Dwutlenek węgla uszkadza lód
15 października 2012, 10:23Dwaj naukowcy z MIT-u dowodzą, że dwutlenek węgla może bezpośrednio szkodzić lodowcom. Pośredni wpływ dwutlenku węgla na lodowce jest znany od dawna - im więcej CO2 w atmosferze, tym wyższa temperatura i tym szybciej topią się lodowce
Ludzie od tysięcy lat wpływają na klimat
4 października 2012, 10:35Antropogeniczne zmiany klimatu mogą nie być współczesnym zjawiskiem. Celia Sapart z Uniwersytetu w Utrechcie twierdzi, że za czasów największej potęgi Imperium Rzymskiego oraz chińskiej dynastii Han do atmosfery trafiły znaczne ilości metanu.
Paliwo z wody
30 września 2012, 08:01Naukowcy z U.S. Naval Research Laboratory (NRL) pracują nad technologią, która pozwoli na pozyskiwanie paliwa z... wody morskiej
Zanim wyginęły dinozaury...
7 września 2012, 09:56Najbardziej znane masowe wymieranie na Ziemi miało miejsce przed 65 milionami lat, gdy z powierzchni naszej planety zniknęły dinozaury. Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół z University of Washington wskazują, że nieco wcześniej doszło do innego masowego wymierania - erupcje wulkaniczne zabiły życie na dnie oceanów.
Cyfrowe wspominki
7 września 2012, 06:18Zakład pogrzebowy z Pool w hrabstwie Dorset zaproponował pogrążonym w żalu rodzinom i przyjaciołom nową usługę - umieszczanie na tablicy nagrobnej kodu QR. Po jego zeskanowaniu właściciele smartfonów zyskują dostęp do online'owych wspomnień o zmarłym. Cyfrowe epitafium to de facto podstrona, wykupowana w należącej do firmy Chester Pearce domenie QR Memories.
Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?
4 września 2012, 12:36Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.
Dostosowując się do robota, zaczynają lepiej chodzić
30 sierpnia 2012, 09:22Idąc razem, ludzie nieświadomie synchronizują chód. Rozwikłując mechanizm tego zjawiska, japońscy naukowcy opracowali cyfrowego towarzysza (Walk Mate), który poprawia stabilność, mobilność i jakość życia ludzi z chorobą Parkinsona.
Biomasy jest mniej niż sądziliśmy
28 sierpnia 2012, 13:01Ziemia gości mniej życia, niż sądziliśmy. Najnowsze analizy wykazały, że żywej biomasy jest o 10-45 procent mniej, niż wskazywały na to wcześniejsze szacunki.